Možnosti pripojenia na internet

Možnosti, jak se připojit k Internetu v budoucích bytech...
Odpovědět
Uživatelský avatar
calcumat
Člen
Příspěvky: 268
Registrován: 07.03.2007 00:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od calcumat » 07.03.2007 00:34

Správa pôvodne na fóre living.cz (diakritiku sa mi už pridávať nechcelo :)

Ok, takze stav zistovania a moznosti internetu v lokalite:
- telefonna linka (modem/ISDN) - april este nie je a na vtipy nemam naladu :))

- aDSL - nikto z operatorov nema v Cakoviciach prisl. technologie - tj. nie je pokrytie (ale do buducna by sa mozno rozsirilo) - kazdopadne nic moc vyhodne. Zmena: podľa nižšie uvedenej info by malo byť pokrytie aDSL od O2

- internet po kablovej TV - v Cakoviciach NIE JE kablova TV a zrejme skoro ani nebude. Okrem ineho, net po kablovej TV tiez nepatri k najlacnejsim :(

- WiFi - oblast je pokryta cca 4 providermi. Z toho 2 nema vyznam uvazovat (tie ceny.... :) Z toho, co "ostalo", zostava ako dobra volba CZFree.net , ktore maju v oblasti az 3 AP. Komunikoval som uz s predsedom zdruzenia o moznosti pripojenia, kedze novo postavene domy budu velke s teoreticky velkym poctom pripojok, pripajanie by sa riesilo ako "novy projekt" (pre zaujemcom mozem popisat dalej). Ak by totiz "kazdy byt" isiel na vlastnu past s vlastnym wifi zariadenim, tak - za a.) by to neuniesli AP providerov (bude nas vela...) a za b.) v oblasti by sa tak zahustilo pasmo, ze si kvalitu "sluzby" neviem dobre predstavit.

- FWA - jednalo by sa o bezdrotove pripojenie jednou antenou na streche k providerovi a po dome by bol zvysok rozvodov "po kabloch". Prepojenie je realizovane v inom pasme, co zarucuje stabilitu, vyssiu rychlost a lepsie parametre linky (co by bezne Wifi nedalo). Dalsou vyhodou by bolo to, ze cely dom by mal svoju podsiet, router (+ mozno nejaky ten server na vlastne sluzby).

- Optika - uuuplne idealne riesenie, keby provider prisiel s vlastnym "kablom", po dome by to potom bolo rozvedene po kabloch. Oproti FWA je vyhodou este vyssia rychlost linky a stabilita (ani burka nerozhade, kdezto maly bager ano:)) Takze robosi pri pripadnej stavbe Kopretiny alebo cohosi ineho by si mali davat bacha :)

Oslovil som (predbezne) spol. CZNet, ktora vie zabezpecit opticke alebo FWA pripojenie. Uvidime, ako sa ozvu. Ich ceny su pomerne atraktivne - pri hromadnom zapojeni domu s viac ako 10 pripojkami by to vychadzalo na jednu pripojku pri rychlosti 1 MBit na 300 Kc/mesiac, co je viac nez slusne...
Kazdopadne, pri optike aj FWA zostane ako nutnost dorobit kablove rozvody (strukturovana kabelaz RJ45) v dome, na kturu ING seje . Podla toho, co ma u seba popisane CZNet, toto by mozno vedeli zariadit aj oni, otazna by bola cena - hadam sa vyjadria aj k tomu. U nas by to teoreticky mohlo byt nizke, ak by bol vysoky zaujem a velky pocet pripojok - vtedy to bude urcite zaujimavy bussiness aj pre nich...
http://www.ubuntu.cz - [b]Kvalitný[/b] operačný systém [b]zdarma[/b] :)
Ubuntu registered user [b]3500[/b], Linux registered user [b]423474[/b].

prvanek
Stálý člen
Příspěvky: 718
Registrován: 07.03.2007 08:56
Bydliště: D4 - 4.1.x

Příspěvek od prvanek » 07.03.2007 09:17

aDSL pokrytí je u O2 (tedy i u dalších operátorů kupujících konektivitu u O2, ja např. používám EMEA Telecom). Vyhledal jsem několik telefonních čísel v Schoellerově ulici naproti areálu U zámeckého parku a nechal je prověřit přes webovou stránku O2, u všech čísel to hlásilo možnost aDSL pro všechny rychlosti připojení bez omezení, možnost internetové televize IPTV a možnost O2 trio (paušál zahrnující volaní na pevnou linku v ČR "zdarma", internet, IPTV). Výhodnost se zlepší od 1.4.2007, kdy má být navýšena rychlost (hlavně download) na 2x az 4x pri zachování stávající ceny.

Uživatelský avatar
calcumat
Člen
Příspěvky: 268
Registrován: 07.03.2007 00:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od calcumat » 07.03.2007 09:24

OK, ako záložné riešenie by sa to dalo prežiť. aDSL mi vša nepríde ako rozumné riešenie (tie ceny....). Rovnako je tu problém počtu "záujemcov" - v projekte bude naozaj veľa ľudí a ak by iné pripojenie nešlo (t.j. každý by musel DSLkom), tak rýchlosť a kvalita pri agregáciách DSL.... na druhú stranu, operátor by potom asi musel zlepšiť technológiu, aby to vôbec utiahol.
http://www.ubuntu.cz - [b]Kvalitný[/b] operačný systém [b]zdarma[/b] :)
Ubuntu registered user [b]3500[/b], Linux registered user [b]423474[/b].

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3974
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.03.2007 09:33

Me osobne na ADSLku nejvic vadi upload. Nejlepsi je 512kbit a to az u nejvyssiho tarifu. To treba soucasny poskytovatel na Ladvi, to je jinaci pristup. Optika do panelaku, UTP do bytu, 4M/2M neomezena data, agregace max 1:5 a cena 713,-

Uživatelský avatar
calcumat
Člen
Příspěvky: 268
Registrován: 07.03.2007 00:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od calcumat » 07.03.2007 10:04

tristone píše:Me osobne na ADSLku nejvic vadi upload. Nejlepsi je 512kbit a to az u nejvyssiho tarifu. To treba soucasny poskytovatel na Ladvi, to je jinaci pristup. Optika do panelaku, UTP do bytu, 4M/2M neomezena data, agregace max 1:5 a cena 713,-
Aký provider? Nie je to náhodou ten CZNet, podľa toho, čo som našiel, by mal mať práve vcelku dobre pokrytú Prahu 8 :)

Inak súhlas, osobne by som šiel do aDSL len ak by už naozaj iná možnosť nebola...
http://www.ubuntu.cz - [b]Kvalitný[/b] operačný systém [b]zdarma[/b] :)
Ubuntu registered user [b]3500[/b], Linux registered user [b]423474[/b].

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3974
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.03.2007 10:19

calcumat píše:
tristone píše:Me osobne na ADSLku nejvic vadi upload. Nejlepsi je 512kbit a to az u nejvyssiho tarifu. To treba soucasny poskytovatel na Ladvi, to je jinaci pristup. Optika do panelaku, UTP do bytu, 4M/2M neomezena data, agregace max 1:5 a cena 713,-
Aký provider? Nie je to náhodou ten CZNet, podľa toho, čo som našiel, by mal mať práve vcelku dobre pokrytú Prahu 8 :)

Inak súhlas, osobne by som šiel do aDSL len ak by už naozaj iná možnosť nebola...
Ne, CabelMedia, maji pokryty Liberec, Ladvi a udajne ted neco kuti v okoli Stodulek, Hurky, tak neco.
http://www.cabelmedia.cz/

Uživatelský avatar
calcumat
Člen
Příspěvky: 268
Registrován: 07.03.2007 00:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od calcumat » 07.03.2007 10:31

No, ak máš s nimi dobré vzťahy, možno by si sa mohol opýtať, či sa im nechce natiahnuť optiku do Čakovic :)
http://www.ubuntu.cz - [b]Kvalitný[/b] operačný systém [b]zdarma[/b] :)
Ubuntu registered user [b]3500[/b], Linux registered user [b]423474[/b].

matfyz
Člen
Příspěvky: 119
Registrován: 13.03.2007 20:18
Bydliště: D3-3.3

Příspěvek od matfyz » 13.03.2007 20:30

Nase maklerka trvdila, ze internetovy rozvod tam sice neni, ale priprava na jeho zavedeni je. Ja to svym laickym zpusobem chapu tak, ze vyhradili mu nejaky prostor vedle dalsich kablu.

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3974
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 13.03.2007 20:40

calcumat píše:No, ak máš s nimi dobré vzťahy, možno by si sa mohol opýtať, či sa im nechce natiahnuť optiku do Čakovic :)
Tak zeptat se u nich na infolince by cloveka nazabilo. Mam s nimi jen bezne vztahy, jako radovy zakaznik.
matfyz píše:Nase maklerka trvdila, ze internetovy rozvod tam sice neni, ale priprava na jeho zavedeni je. Ja to svym laickym zpusobem chapu tak, ze vyhradili mu nejaky prostor vedle dalsich kablu.
No bylo by to moc prima, ale radsi brat s rezervou, oni ty maklerky vedi dost kulovy, bohuzel.

Uživatelský avatar
calcumat
Člen
Příspěvky: 268
Registrován: 07.03.2007 00:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od calcumat » 13.03.2007 22:29

TriStone píše:Tak zeptat se u nich na infolince by cloveka nazabilo. Mam s nimi jen bezne vztahy, jako radovy zakaznik.
Takže to skúsiš zistiť, ako obyvateľ prvej etapy? :)
TriStone píše:
matfyz píše:Nase maklerka trvdila, ze internetovy rozvod tam sice neni, ale priprava na jeho zavedeni je. Ja to svym laickym zpusobem chapu tak, ze vyhradili mu nejaky prostor vedle dalsich kablu.
No bylo by to moc prima, ale radsi brat s rezervou, oni ty maklerky vedi dost kulovy, bohuzel.
S veľkou rezervou :) Pripravu na jeho zavedenie by som chápal ako zavedenú štrukturovanú kabeláž v dome, že stačí pripojiť dom, zaistiť switch a poprepájať kdesi v suteréne na nejakom patch-paneli. Pokiaľ je ale príprava na zavedenie "nejaké miesto vedľa iných káblov" :) tak to prakticky nie je pripravené nič :)
http://www.ubuntu.cz - [b]Kvalitný[/b] operačný systém [b]zdarma[/b] :)
Ubuntu registered user [b]3500[/b], Linux registered user [b]423474[/b].

Dojc
Stálý člen
Příspěvky: 397
Registrován: 08.03.2007 13:20

Příspěvek od Dojc » 14.03.2007 09:11

To calcumat: Jaká by byla možná z tvojí strany pomoc při zařizování internetu pro D3?

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3974
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 14.03.2007 09:31

Dojc píše:To calcumat: Jaká by byla možná z tvojí strany pomoc při zařizování internetu pro D3?
Calcumat toho moc nevyresi, jeho zajmem je D1 :D
D3 zajima mnohem vic me. Ale jsme jen obycejni zakaznici, stejne jako vsichni ostatni. Podle me by stalo za to, oslovit par firem, o kterych vime, ze se necim podobnym zabyvaji a zeptat se jich za jakych podminek by byli ochotni dotahnout do arealu internet. Viz. vyse. V to mse muze angazovat kdokoliv, jen by to chtelo pres forum koordinovat.

Dojc
Stálý člen
Příspěvky: 397
Registrován: 08.03.2007 13:20

Příspěvek od Dojc » 14.03.2007 09:37

TriStone píše:
Dojc píše:To calcumat: Jaká by byla možná z tvojí strany pomoc při zařizování internetu pro D3?
Calcumat toho moc nevyresi, jeho zajmem je D1 :D
D3 zajima mnohem vic me. Ale jsme jen obycejni zakaznici, stejne jako vsichni ostatni. Podle me by stalo za to, oslovit par firem, o kterych vime, ze se necim podobnym zabyvaji a zeptat se jich za jakych podminek by byli ochotni dotahnout do arealu internet. Viz. vyse. V to mse muze angazovat kdokoliv, jen by to chtelo pres forum koordinovat.
Sejně to asi nepude rozjet dřív než se nastěhujem, protože bude třeba obejít všechny byty a zjistit jakej by byl zájem. A teprve s tim obejít ty firmy. Přeci jenom bude lepší jim rovnou říct že to bude třeba pro 50 bytů.

Uživatelský avatar
calcumat
Člen
Příspěvky: 268
Registrován: 07.03.2007 00:13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od calcumat » 14.03.2007 09:42

TriStone píše:Calcumat toho moc nevyresi, jeho zajmem je D1 :D
D3 zajima mnohem vic me. Ale jsme jen obycejni zakaznici, stejne jako vsichni ostatni. Podle me by stalo za to, oslovit par firem, o kterych vime, ze se necim podobnym zabyvaji a zeptat se jich za jakych podminek by byli ochotni dotahnout do arealu internet. Viz. vyse. V to mse muze angazovat kdokoliv, jen by to chtelo pres forum koordinovat.
NIE JE PRAVDA, nie som taký sobec!!!! :) Pretože ak zaviesť NET, tak - rýchly, stabilný, v rámci možnosti lacný a ideálne pre všetky domy. Ak už by tam mal niekto dotiahnuť svoje vedenia, tak aby sa mu to aj oplatilo - kvôli jednému domu by to neriešil, ale pri 9 domoch ING + 2 domoch od M&K je to zaujímavý trh.
Samozrejme, pokiaľ sa pripojenie týka iba domu, tak ma bude zaujímať "len" D1 :) čo je pochopiteľné, na konektivitu ostatných domov musia myslieť obyvatelia príslušných domov, alebo na to malo myslieť ING .

Osobne som sa dotazoval u vedenia miestneho združenia CZFree.net (Třeboradice/Čakovice), odkiaľ mám aj odpoveď, ktorú tu uvediem:

Overil jsem si moznosti. Po technicky strance by to nemel byt problem vcetne dostupne konektivity. Nicmene, je to velky projekt, ktery bude stat velky penize. Takze v pripade, ze neco se do neceho takoveho pustime musime mit jistotu, ze budete odebirat po urcitou dobu nasmlouvanou konektivitu. Po technicek strance si myslim, ze do 14 dnu vse vystavit. Ted je tudiz predcasne se o tom dale bavit.
...
Jasne, ale vy tam v tuto chvili jeste nebydlite a tudiz nemuzete vedet jestli o nejakou takovou konektivitu za takove a takove penize a takovych podminek, vasi sousede budou stat. Treba budou mit vse vyresene jinym, treba mobilnim zpusobem. Pak v tom zustanete sam.
...
Jinak v pripade, ze do toho projektu pujdem jedna se o velice stabilni a profesionalni reseni na bazi 10 Ghz spoje
...
10 GHz spoj + rozvody po dome kablom, tak? :)

Tak to asi ne. Nejsme firma, ale obcanske sdruzeni. Muzeme se domluvit s nasim providerem, jestli neco takoveho delaji. My rozvody po "panelaku" nedelame.:) To by jste si museli zaridit jinde

To by sme si zariadili sami (s tym by som zasadny problem nevidel :) teda, ak by mi v dome aj niekto pomahal, sam by som to rozhodne cele nekabloval :)

Tak v tom pripade je to ok. Proste az budete vedet vic ozvete se a muzeme zacit jednat konkretne

-------------
Tiež som oslovil firmu CZNet (ktorá by mala mať neďaleko Wifi spot) a zaoberá sa aj pripájaním celých domov pomocou optiky a následných zapojením bytov štrukturovanou kabelážou (RJ45) - zatiaľ bez odpovede... (otázka, či im vôbec mail prišiel, kontaktný formulár na webe im nefungoval...)
http://www.ubuntu.cz - [b]Kvalitný[/b] operačný systém [b]zdarma[/b] :)
Ubuntu registered user [b]3500[/b], Linux registered user [b]423474[/b].

Eva
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: 14.03.2007 21:08
Bydliště: 1.3.08

Příspěvek od Eva » 14.03.2007 21:23

calcumat píše:Jasne, ale vy tam v tuto chvili jeste nebydlite a tudiz nemuzete vedet jestli o nejakou takovou konektivitu za takove a takove penize a takovych podminek, vasi sousede budou stat. Treba budou mit vse vyresene jinym, treba mobilnim zpusobem. Pak v tom zustanete sam.
Ahoj calcumate, sám v tom jistě nezůstaneš. Se snoubencem taky kupujeme byt v D1 a o kvalitní internet máme rozhodně zájem.
Vážím si Tvojí snahy!


Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host