Možnosti pripojenia na internet

Možnosti, jak se připojit k Internetu v budoucích bytech...
Odpovědět
xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 01:58

Zdar,

koukam ze tu hori diskuze ohledne internetu , vzhledem k tomu ze se budu stehovat do D3 v pomerne kratke dobe tak to budu muset take resit.

Dle meho nejlepsim resenim by bylo zridit pripojeni od CDT , posledni hop by se musel resit pres FWA coprosysem alcomou nebo necim podobnym v 10ghz nic jineho nam asi stejne nezbyde protoze wifi zas tak velkou propustnost nema a nikdo k nam kabel nedotahne. Pripadne by mozna take slo poptat konektivitu nekde jinde (mam zkusenost z Inwaye "momentalne Dial telecomu" a CDT). Mozna nejlevnejsi reseni by bylo misto toho ze by jsme
poptavali napr 40megabyt do internetu tak zridit serverhosting a poptat pouze datovy okruh z Cakovic na server coz bude levnejsi (vlanu, mpls cokoliv na l2 ), shaping by se pak resil na serveru samotnem (stejne ho budeme muset resit)

Mistni rozvody by mozna bylo jednodusi udelat pres koax. kabely stejne jako to delaji kabelovy provideri (navod zde http://802.11b.cz/HARDWARE/TCP-IP-ROZVO ... UZITI.html) bohuzel se v tomto nevyznam. Stalo by mozna za to poptat nejakou firmu ktera by udelala samotnou instalaci)

Snad to nejsou blaboly ...

coona
Stálý člen
Příspěvky: 617
Registrován: 27.08.2007 16:45
Bydliště: D7 7.1.xx

Příspěvek od coona » 07.09.2007 08:15

Zní to trošku komplikovaně a hlavně nevyzkoušeně. Místo tahaní kabelů jde dát na každý patro (?) nějaké AP bylo by po tahání kabelů. Ale nevím jak se to tam tím železobetonem bude šířit :). U nás v práci to celkem funguje (mezi kancelářema jsou sice sádrokartony, ale v těch je zase spousta těch kovových konstrukcí...).

Cenově je to vlastně (vzhledem k počtu lidí na který by se to asi rozpočítalo) jedno...

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3972
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.09.2007 08:23

Ja bych se spis primoluval ke kabelovemu reseni, WiFiny by se tam za chvili pomlatili, navic ji bude mit kde kdo jeste soukrome v byte.
Ten rozvod po koaxu je rozhodne zajimavy napad, usetrili bysme si spoustu prace. Zvlast kdyz to zatim vypada, ze to neni v tech barakach poradne kudy tahnout.
Kadopadne myslim, ze kdo ma moznosti a konexe, tak at zkousi poptavat a zjistovat technologie s tim, ze v horizontu 9-12 mesicu by se mohlo zacit s realizaci.

xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 14:42

To Coona:

tahnouti kabelu se prave snazim vyhnout proto jsem navrhnul vyuzit stavajicich koax. rozvodu. Mit ap na kazdem patre je podle mne hodne spatny napad nehlede na to jakym zpusobem by jsi chtel takovouto sit managovat.
Ze vseho nejdriv bych asi resil jak velkou budeme potrebovat kapacitu (bude stacit 40M pro celou D3?), bude potreba nejaka predbezna dohoda kdo do toho pripojeni pujde a kdo ne. Nehodlam platit 20000 mesicne sam kdyz se bude nekdo cukat.

Toto jsou predbezny kalkulace od CDT: (nepocitam instalaci (ups,rack, rozvody etc)
30M 13 500 Kč
32M 14 400 Kč
34M 15 300 Kč
40 M 18 000 Kč
50 M 22 500 Kč
60 M 27 000 Kč
100M 45 000 Kč

Nejschudnejsi pripojeni se mi opravdu jevi od CDT nebo od Dial Telecomu (respektive Transgasnetu (nebo net4net)), od CDT by se to mohlo strilet z nadrazi cakovice nebo z Hovorcovic, Dial Telecom ma pripojenou plynarnu v Radonicich.

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3972
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.09.2007 14:59

To jsou celkem hezke ceny, otazkou je samozrejme cena za prvotni pripojeni :-/
Ja myslim ze by do toho slo dost lidi, to dokazem zjistitt, jakmile budeme bydlet, celkem jednoduse. Jediny zadrhel je nefungujici SVJ, takze by se maximalne mohl zpracovat projekt a v idelanim pripade na jare to zacit resit nejak vazne. Ale jinak zatim dobry.
40M pro 100 bytu je otazka, zalezi co by kdo chtel a kolik by za to chtel platit.

coona
Stálý člen
Příspěvky: 617
Registrován: 27.08.2007 16:45
Bydliště: D7 7.1.xx

Příspěvek od coona » 07.09.2007 15:12

Jak pise TriStone, nema cenu to resit ted, protoze nefunguje SVJ. Nehlede na to, ze to neni problem jenom D3 ale pravdepodobne celyho UZP (treba bychom dostali lepsi cenu ;)).

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3972
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.09.2007 15:14

No hlavne by to chtelo sem donutit nekoho dotahnout poradne kapacitni optiku a at si prodava vlastni tarify ... a ne ze si koup[ime jakobarak treba 60Mb a budeme resit jak si to rozprodame mezi sebou. Ne ze by to neslo, ale je s tim spousta prace.
Na poradne opticke siti uz jde provozovat IPTV a podobne, kdyz tu nemame kabelovku.

xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 15:17

jenom predbezne ceny:

studie provedení, průzkum obou lokalit, ověření viditelnosti + dopravné …………… .5.000,-
- účast na místním šetření v objektu ČD + dopravné …………………………………… 2.000,-
- vypracování projektové dokumentace , získání souhrnného stanoviska ……………… 7.000,-
- montáž spoje, oživení, měření, protokol, výchozí elektrorevize + dopravné ………… 22.000,-
- dodávky stožárů, zdrojů 48V DC, akumulátorů, skříně zařízení …………………… … 12.000,-
- dodávky elektromontážního materiálu, kabelů, konektorů, zemnících souprav ……… 3.000,-
- propojení RR spoje do kmenového zařízení ČDT …………………………………………… 0,-
- instalace modemů+převodníků ČDT ……………………………………………………… 1.000,-
- demontáž spoje po vypovězení služby + dopravné ……………………………………….7.000,-
prevodnik max 20 000 (za oba)


od CDT , od Dial telecomu zatim nic nemam...

xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 15:26

ok .. jdu do o2 :)

xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 15:27

btw co to je SVJ

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3972
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.09.2007 15:29

xsanch píše:ok .. jdu do o2 :)
No to ja zatim taky, ale doufam, ze tak do roka dokazeme zaridit neco lepsiho.
xsanch píše:btw co to je SVJ
Spolecnestvi Vlastniku Jednotek - neco jako domovni rada. Cokoliv se bude dit na baraku si musime vetsinove odhlasovat a nez se SVJ ustanovi a zacne byt akceschopne, tak to bude nejakou dobu trvat.

xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 15:41

jde o to pokud to budeme mit pod vlastni kontrolou tak budeme moct delat pravidla takova ktera nam budou vyhovovat. Stejne si nemyslim ze kvuli par objektum bude nekdo ochotny kopat optiku nekolik kliometru a pokud by to tak udelal dal by si hodne nesmyslne podminky kvuli navratu investic. Osobne bych byl take radsi pro optiku ale bohuzel jak jsem napsal nemyslim ze to je schudne.

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3972
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.09.2007 15:59

Proc by nebylo? Pokud nam nic jineho nezbyde, tak to stejne budeme muset zrealizovat. Ceny nevypadaji nejhur.

xsanch
Nový člen
Příspěvky: 34
Registrován: 05.09.2007 11:35

Příspěvek od xsanch » 07.09.2007 16:02

mluvil jsem o optice ne o pripojeni pomoci FWA jak jsem popisoval predtim.

Uživatelský avatar
TriStone
Administrátor
Příspěvky: 3972
Registrován: 07.03.2007 00:03
Bydliště: D3

Příspěvek od TriStone » 07.09.2007 16:03

Nj, jsem uz nejakej otupelej :)


Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host